sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Kolme vuodenaikaa

Sain kevätkunnostettua yhden polkupyörän. Valinta kohdistui keskimmäisen lapsen fillariin, koska siinä oli eniten laittamista: kumin paikkaamista, lokasuojan kiinnittämistä, pudonneiden pulttien lisäämistä ja erinäistä säätämistä. Perheen muista pyöristä täytin vain renkaat.

Hommaan meni puolisentoista tuntia. Tuossa ajassa kävin lämmittelemässä käsiäni kuuman veden alla kolme kertaa. Siinä syy, miksi pyörien keväthuolto antaa odottaa itseään, ulkona on yksikertaisesti liian kylmä tehdä töitä ilman hanskoja. Viikko sitten laitoimme terassin kesäkuntoon, mutta sitä hommaa tehtiinkin käsineet kädessä. Ja mukavahan siellä on istuskella, talvivaatteissa.

Olen pannut merkille, että myös muutamasta muusta eläjästä huokuu tätä ilmastoperäistä uupumusta. Yhden naapurini pelkäsin jo sairastuneen, kunnes hän sanoi olevansa vain väsynyt lumeen ja kylmään tuuleen. Tiedän tarkkaan, miltä hänestä tuntuu. Toki täällä kylmyyttä kestetään, sitä on jatkunut vain liian kauan.

Toinen naapuri ihmetteli, ettei lähihuoltamolta löytynyt kaasugrilliin komposiittipulloja, teräspulloja vain. Itse olin suunnitellut ostavani kokonaan uuden grillin. Kohmeinen mieleni ei ole enää lämmennyt ajatukselle. Yhtä hyvin voin seisottaa kylmällä terassilla vanhaakin.

Muutaman päivän päästä on Vappu. Ilmatieteenlaitos on kertonut sään jatkuvan samalaisena, plussalla mutta ei kovin lämpimänä. Tai vilahtihan ennusteissa lämpöaaltokin, mutta se taitaa painua sinne, minne seuraava jääkiekon maailmanmestaruuskin, rajan taakse. Kylmää kyytiä voi olla kisoissa luvassa muutenkin.

Vantaalla runsaslumisia talvia on nyt takana neljä. Talven rasitukset yleensä unohtuvat, kun kevät alkaa edetä. Tänä 'keväänä' perinteistä mielenkevenemistä ei ole tapahtunut. Viime kesäkin oli mikä oli. Kun edellisistä helteistä alkaa olla pari vuotta aikaa, tuntuu kuin yksi vuodenaika olisi jäänyt kokonaan välistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti