torstai 25. lokakuuta 2012

Valohoitoa

Olen harmitellut muutama vuosi sitten rakennetun talomme vaatimatonta valosuunnittelua. Jotenkin sen kaiken kiireen keskellä ei tullut tarpeeksi keskityttyä asiaan. Kattoon sinänsä tuli riittävä määrä valorasioita, ja seiniin kytkimiä, mutta jotakin jäi silti uupumaan.

Harmittelu loppui tällä viikolla. Ensimmäisenä hankimme keittiön yläkaappien päälle asennettavat led-rimat. Koska kaappien yläreunassa kulkee koristelista, valo heijastuu sieltä kattoon. Epäsuora valo, kaukosäätimestä valittavine väreineen, teki sen verran suuren vaikutuksen, että homma ei jäänyt siihen.

Olohuoneesta vanhat plafondit eteiseen ja lasten huoneeseen. Tilalle olkkariin vain yksi valaisin, neljäosainen halogeenispotti, jonka lasisessa kantalevystä löytyvät samat ledit kuin keittiöstä. Eteisen päävaloksi samanlainen, mutta vähän pienempänä. Ja kun on alkuun päästy niin antaa mennä vaan: myös kirjastoon tuli uusi kattovalo ja olohuoneeseen lukulamppu.

Uudistuksen idea on tietenkin valotehon kasvattaminen, nyt sitä on ensimmäistä kertaa meillä riittävästi. Varsinainen juju on kuitenkin huoneiden yleisvaikutelman muuttuminen: eteisen, olohuoneen ja keittiön kattoon kohdistuva valo luo aivan erilaisen tunnelman kuin katosta alaspäin suuntautuva valo.

Epäsuora valaistus toimii paremmin myös yleisvalona, jota tarvittaessa voi tukea kohdevaloin ja kynttilöin. Muutaman työtunnin ja osan veronpalautuksista se maksoi, mutta lopputulokseen voi olla tyytyväinen. Lapset lienevät kaikkein iloisimpia, suunnitteilla on jos jonkinlaista Halloween-juhlaa teemaan sopivine värivaloineen. Että ei kun pöö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti