keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Yletysmies

Vanhemmat ihmiset sen yleensä aloittavat, joskin lapset lähtevät siihen helposti mukaan: "Mikä sinusta tulee isona?" Muutaman vuoden kuluttua asiaa ei tarvitse erikseen kysellä, se ilmoitetaan - usein myös vaihdetaan - suurinpiirtein joka käänteessä.

Vanhempien, ja muiden lähipiirissä olevien ammatit, harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, mutta myös teeveestä tai netistä bongatut ilmiöt johdattelevat sujuvasti lasten ajatuksia. Niinpä yllätyimme vain yhdestä haaveammatista, kun kävimme aiheeseen liittyvän ruokapöytäkeskustelun.

Ammattilaisurheilusta haaveileva esikoisemme on pelannut pienestä pitäen. Seurat ja lajit ovat vaihtuneet, mutta peli-into tuntuu säilyvän. Taitoja ja liikunnallista elämäntapaa voi opettaa, pelisilmästä ja kineettisestä kokemusoppimisesta en ole varma. Mahdollisuuksien rajoissa, sanoisin.

Keskimmäisemme miettii vielä astronautin ja laulajan ammatin välillä. Avaruuden ihmeet kiinnostavat kaikkia lapsia, mutta tämä yksi jaksaa pohtia avaruuspuvun ja ilmalukon toimivuutta. Sama kaveri pysyy meistä parhaiten nuotissa, joten miksipä ei solistiksi jos ei tie sisunautiksi aukea. Tai toisin päin.

Nuorimmainen haluaisi palomieheksi tai 'yletysmieheksi'. Luonteen ja ruumiinrakenteen perusteella ensimmäinen vaihtoehto ei olisi huono valinta. No, saattaa Palomies-Samillakin olla lusikkansa tässä sopassa, esikuvia aina tarvitaan. Yletysmiehen toimenkuva jäi alussa vähän hämärämmäksi.

Keskustelu aiheesta jatkui muutaman päivän kuluttua. Kaikki oli tuttua, paitsi nuorimmaisen - vielä vähän vajavaisella puhetaidolla kerrottu - toiveammatti. Meni viikko, kaksikin, kun palasimme asiaan seuraavan kerran. Poimimme marjapensaasta vadelmia, kun pienin tokaisi, että "annatko, isi, minullekin, kun minä en yletä".

Ja siinä se oli: 'Yletysmies'! Siinä, kun vähän isommat lapset jo pohtivat kiinnostuksensa kohteita, pienin halusi vain isoksi. Tai ainakin sen kokoiseksi, että itse ylettyisi. Jotenkin viisas toive. Toteutettavissa oleva. Tärkeysjärjestyksessä kärkipäässä. "Minä voin tehdä mitä vaan, kunhan ensin kasvan isoksi".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti