perjantai 16. marraskuuta 2012

Odotusten aika

Pitkäksihän se käy odottavan aika, odottipa melkein mitä tahansa. Ehkä siksi kiireinen ihminen muokkaa perusolemukseltaan passiivista odottelua aktiiviseen suuntaan. Odottaminen alkaa muistuttaa, jos nyt ei vaatimista, niin tekemistä kuitenkin.

Odotetaan huomista, ylihuomista ja ensi viikkoa. Odotetaan lunta, syntymäpäivää ja juhannusta. Odotetaan vieraita, lahjoja ja koulun alkua. Odotetaan suojatien reunalla, bussipysäkillä ja oven takana. Odotetaan kavereita, discoa ja koulun loppumista.

Odotetaan opiskelupaikkaa, valmistumista ja työelämään pääsyä. Odotetaan sitä oikeaa, odotetaan oikeaa hetkeä ja odotetaan lasta. Odotetaan palkankorotusta, ylennystä ja uusia haasteita. Odotetaan lomaa, vuorotteluvapaata ja eläkkeelle pääsyä. Odotetaan palvelutalopaikkaa, ulkoiluttajaa ja perintöä.

Kaupassa jonotetaan, liikenteessä jonotetaan ja puhelimessa jonotetaan - odottamista kaikki tyyni. Odotetaan suotuisia tuulia, talouskasvua ja lottovoittoa. Odotetaan jotakin tapahtuvaksi ja tilanteen kehittymistä. Maailman rauhaa odotellessa voi mennä vaikka armeijaan, siellä sitä vasta odotetaankin.

Vaihtoaitiossa odotetaan kentälle pääsyä ja kentällä vaihtoon pääsyä. Työpaikalla tekijä odottaa kehuja ja pomo tulosta. Kotona odotetaan isää, äitiä ja teini-ikäistä, ja he kaikki ymmärrystä. Asioitaessa odotetaan hyvää palvelua, raveissa toto-vinkkejä ja tutun kaupassa alennusta. Inspiraatiota odotetaan erityisellä hartaudella.

Odotetaan huomiota, hymyä ja kosketusta. Palautetta odotetaan ja uutisia. Odotetaan parannusta, uudistusta ja mitä tuleman pitää. Odotetaan tuomiopäivää tai ainakin katastrofia. Anteeksipyyntöä voi joutua odottamaan pitkäänkin, monesti odotetaan turhaan. Ihmisarvoista kohtelua odottavat meistä kaikki.

Joskus käy niin, että  odotukset ovat liian korkealla. Silloin voi sattua jotakin odottamatonta. Epätoivoissamme odotamme ihmettä tapahtuvaksi. Ellei sitten hommat suju päin vastoin, eli odotetusti, jolloin tuloskin on odotusten mukainen.

Työssä käyvät odottavat perjantaita ja viikonloppua. Tällä hetkellä perheessämme lapset odottavat joulupukkia ja me vanhemmat veronpalautuksia. Tässä vaatiessa olisi hyvä osata myös olla, ihan vaan, tässä näin, odotella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti